apnermeij-header

P E R S O N A L I A

W O U T E R   A P N E R

Geboren: 1971, Amsterdam
Gewoond: Amsterdam Bijlmermeer, Amsterdam Betondorp, Middelburg, Utrecht, Maarn
Opleiding: Grafisch Lyceum Rotterdam

Beroep: grafisch vormgever / illustrator
Passies: schrijven, tekenen, rollenspelen, analoge synthesizers
Schrijft omdat: het fijn is om met een hoofd vol verhalen te leven

Wouter schrijft, tekent en ontwerpt liefst tien tot veertien uur per dag, vijf tot zeven dagen in de week. Naast schrijven, tekent hij de illustraties op onze omslagen en website.

Woutertje

S P R O O K J E

E R   W A S   E E N S . . .

…een manneke met onschuldig blauwe oogjes en blonde haartjes. Hij heette Wouter. Als kind al zat Wouter liever aan de volgende stripreeks of het volgende boek of spel te werken, dan dat hij met vriendjes op straat speelde. Tot zijn veertiende schreef hij o.a. vijf boeken (ieder zestig tot honderd pagina’s), produceerde hij rond de zestig stripboekjes en knutselde hij een stuk of tien bordspellen in elkaar. Tussendoor bouwde hij in zijn eentje legokastelen, waar hij verhalen omheen verzon.
’s Avonds lag Wouter op zijn rug in het gras naar de sterren te kijken. Soms ook mocht hij met de buurman mee naar de sterrenwacht.
De kleine Wouter was leergierig, vooral op het gebied van astronomie, wetenschap en geschiedenis.

Op een zwarte dag – Wouter was toen twaalf – werd hij opgesloten in het beruchte kasteel ‘Middelbare School’, een duister oord waar spelen en creativiteit amper mochten bestaan. Veel leraren en leerlingen waren er door een toverspreuk zielloos ingeslapen. De lessen verliepen ook verdacht traag – vermoedelijk een effect van de toverspreuk. Wouter had al zijn energie nodig om niet met deze zwarte magie besmet te raken.

Op het Grafisch Lyceum leefde Wouter weer op. Met zijn afstudeerwerk werd hij genomineerd om als enige graficus van zijn lichting mee te dingen naar de ‘Innovatieprijs Zuid-Holland’. Wouter kreeg vrienden die op hun twintigste roleplayden, tikkertje deden, tekeningen maakten of met lego speelden. Wouter besloot om nooit een ingeslapen volwassene te worden.

Grafisch vormgever en illustrator
Sinds 1994 is Wouter zelfstandig grafisch vormgever en illustrator van beroep: www.apner.nl.
Hij heeft werk geleverd voor grote klanten als Hero Industrials en Carels (int. banketbakkerij-produkten en confitures), Hogeschool Zeeland, VluchtelingenWerk, Loontjens (int. biljart- en speelautomaten), Adexpo (int. meubelverhuur grote beurzen), Nationaal Park Oosterschelde, Provincie Zeeland… eigenlijk teveel om hier op te sommen. Twintig jaar lang tekende hij de maandelijkse cartoon in de kinderbijlage van de Provinciale Zeeuwse Courant.

Projecten
Begin jaren ’90 had Wouter samen met Alex Kempkes een platencontract bij Nova Zembla onder de naam Phi (ambient muziek). Van 1997 tot 2006 was hij initiator en plotschrijver van levend rollenspelvereniging Barbaria. In 2008 was hij medeorganisator van het moordspel Huntergame, in samenwerking met Omroep Zeeland (die daar wekelijks een televisieuitzending over uitbracht). Verder is Wouter in spelletjesfanaatkringen bekend als de bedenker en uitgever van het complexe bordspel Land van Zoor (2004). In Zeeland was hij lid van schrijfgroep Zuidwesterstorm (2006 – 2009) en in 2014 was hij lid van schrijfgroep OBA te Amsterdam. Daarnaast houdt Wouter zich bezig met interactief drama, tabletop rollenspel, fotografie, cartoonanimaties in HTML-5 en met eigen muziekproducties in Cubase. In de vrije tijd die rest, gaat hij graag een stuk fietsen of wandelen in de natuur. Wouters brein bevat verder een onverklaarbare passie voor (modulaire) synthesizers. Tot de dag van vandaag bouwt hij sporadisch een legokasteel en kijkt hij ’s nachts naar de sterren.

De ontleding van Wouters psyche
Wouter is eigenlijk het beste te vergelijken met een verstrooide professor die verder geen vlieg kwaad doet. Zijn hoofd zit altijd vol met het huidige project waaraan gewerkt wordt.

De weinige tijd die Wouter in het onderhouden van sociale contacten steekt, doet vermoeden dat hij een misantroop is, maar dan toch eentje die met liefde hier en daar een uitzondering maakt. Wie even stilstaat bij de hoeveelheid werk die Wouter produceert, begrijpt dat zijn kluizenaarsbestaan eerder te maken heeft met een extreem hoog werkethos.

Soms vindt Wouter het alleraardigst om over bovennatuurlijke zaken te fantaseren, terwijl hij in de kern een existentialist en scepticus is die de wetenschappelijke methode aanhangt – wat wel eens verwarring oplevert voor omstanders. Daarnaast is hij ook nog eens een liberaal-vrijzinnige relativist, waardoor zowel zijn mening als deze alinea er feitelijk niet toe doen.

Liefde
Op een mooie dag ontmoette Wouter Anne-Marieke. Ze besloten hun geesteswerelden samen te voegen tot een knus coconnetje. Met z’n twee verzinnen ze verhalen, schrijven ze boeken, organiseren ze interactief drama en stappen ze olijk door de natuur. Soms ook maken ze samen muziek.
Ze leefden nog lang en gelukkig.

The End

amw

Advertenties