apnermeij-header

P R E H I S T O R I E

S U P E R K U I K E N

Tot zijn veertiende produceerde Wouter ± 60 dunne stripboekjes, 5 romans (van ieder 60 tot 100 pagina’s) en ± 10 zelf bedachte bordspellen. Latere projecten zijn veelal voortgeborduurd op ideeën uit dit prille begin.

Trein
Dada
Wouters eerste serieuze werken: kindertekeningen volgens de gerespecteerde standaarden van de kunststijlen ‘Dada’, ‘Cobra’ en ‘Naïef figuratief’, gecreeërd op de leeftijd van 4 (trein) tot 7 (de juf). Deze werken zijn thans onderdeel van de collectie ‘Map met Wouters kindertekeningen’, dagelijks te bezichtigen in de bovenste lade van het bureau in de werkkamer op de eerste verdieping te huize Apner-Meij.

Kuikenspul
Het allereerste megaproject was ‘Superkuiken’: 39 dunne stripboekjes (1982 – 1983, 11 – 12 jaar). Rotringpen en kleurpotlood. De verhalen gaan o.a. over dieren met superkrachten, maar er zijn ook uitstapjes naar sci-fi en ridderverhalen.

Kroneneiland
Drie van de vijf boekkaften uit de serie ‘Kroneneiland’ (1983, 12 jaar). Fineliner en kleurpotlood. Per deel schreef Wouter 60 tot 100 pagina’s tekst. De eerste delen zijn met de hand geschreven, latere delen op de typemachine. (Dit was het pre-computer tijdperk; alles ging met de hand.)

Blub
Drie voorzijden uit de vierdelige sci-fi stripserie ‘Blub’, met daaronder drie pagina’s uit het binnenwerk (1983, 12 jaar). Hier wordt al duidelijk een voorliefde voor doorsnedes, plattegronden en technische specificaties van ruimteschepen zichtbaar. Fineliner, kleurpotlood en houtskool.

Pulsar
Voor-, achterzijde en willekeurige pagina uit de vijfdelige stripreeks ‘Pulsar’ (1984, 13 jaar).

BattleVictory
Eén van de bewaard gebleven bordspellen (speelbord en doos), waarbij je elkaar met tanks overhoop schiet (1984, 13 jaar). Het spel bestaat uit een speelbord (het slagveld), kanskaarten, een dobbelsteen met ‘mis’ en ‘raak’ en stukjes karton met daarop afgebeeld de tanks. Het spel is prima speelbaar en vereist strategisch inzicht.

Kleintjes1
Pagina’s uit het eerste deel van ‘De Kleintjes’ (1985, 13 jaar).

Kleintjes
Enkele pagina’s uit het tweede stripboek van ‘De Kleintjes’ (1985, 14 jaar). Aquarelkleurpotlood en fineliner.

Djon
Pagina’s uit het ‘laatste’ stripboek ‘Ridder Djon’ (1986, 14 jaar).

Kabouters
Kabouters en trollen. Fineliner, aquarel en viltstift (1988, 17 jaar)

Wutstad
Wutstad. Fineliner en aquarel kleurpotlood (1989, 18 jaar
). De tekeningen vormen een aansluitend panorama.

Kasteel
Pastelkrijt (1990, 19 jaar)

Lafaun
Twee boekomslagen in kleurpotlood en aquarel, sprookje ‘Lafaun’. De tekst bestaat enkel als synopsis (1993, 22 jaar)

GrLyceum
Bus
Als afsluiter wat werk uit de periode op het Grafisch Lyceum (± 1991). In de periode na het Grafisch Lyceum kwam Wouter door grafische opdrachten minder toe aan figuratief tekenen. Dat veranderde pas weer in 2011, met de voorzichtige eerste voorbereidingen voor een serie prentenboekjes voor kinderen.

Tekenwedstrijden
Als kind deed Wouter slechts enkele keren mee met een tekenwedstrijd. Tweemaal via de ‘Huishoudbeurs Rai Amsterdam’, wat achtereenvolgens leidde tot een derde en eerste prijs. Ook won hij een tekenwedstrijd die werd uitgegeven door een winkelketen en hij won een tekenwedstrijd van Roosvicee. Op het Grafisch Lyceum werd hij genomineerd als ‘meest innovatieve afstudeerwerk’ van zijn lichting, waarmee hij mocht meedingen naar de ‘Innovatieprijs Zuid-Holland’.

Advertenties