apnermeij-headersticker-cdvinden

P L A T E N C O N T R A C T

P H I

Vanaf zijn veertiende maakt Wouter elektronische muziek. Rond zijn twintigste had hij een bescheiden studiootje bij elkaar gespaard vol Casio keyboardjes, drumdoosjes, een aftandse gitaar + basgitaar en een Moog MG-1. Op cassette nam Wouter vele eigen composities op. Het ontaardde in een samenwerking met Sjors Kuijt, die hem rond 1990 als bassist vroeg voor zijn technoproject Morbid Zone.

Via Morbid Zone leerde Wouter Alex Kempkes kennen, waarmee hij in 1993 Phi oprichtte. Alex had indertijd een professionele muziekstudio op zolder, met synths als de Roland System 100, TB303, TR606, SH101, Juno106, DX11, M3r, R8, CR78 en W30.
Wouter verzorgde de composities van de nummers, waarbij Alex de techniek en het afmixen voor zijn rekening nam. De muziekstijl heette ‘ambient’: dromerige elektronische achtergrondmuziek.
Tot Wouters verbazing bleek ambient hip te zijn in het jaren ’90 uitgaanscircuit. Zonder enige moeite volgde een platencontract bij het Belgische platenlabel Nova Zembla, onderdeel van KK-records. In 1994 werd de CD ‘Sound is sound’ opgenomen, die goed ontvangen werd, met name in heel Europa en Australië. Ook verschenen een aantal losse nummers op compilaties.

phi
Phi CD ‘Sound is sound’. Ontwerp Wouter Apner

Phi heeft o.a. opgetreden in De Melkweg te Amsterdam en op de Hellraiser-meets-Thunderdome party in sporthallen Zuid (die laatste met tienduizenden bezoekers). Er waren diverse gastoptredens (want twee knullekes die aan knoppen draaien is een beetje saai om naar te kijken).

pzc
Artikel in de PZC, 1994.

Na Phi is Wouter een tijd gestopt met eigen muziekproducties om zich o.a. op zijn grafische bedrijf en op rollenspelen te richten. In 2008 heeft hij de draad weer opgepakt. Aanvankelijk werkte hij een tijd met vintage analoge synthesizers uit de jaren ’70, maar sinds 2015 heeft dat grotendeels plaats gemaakt voor Eurorack.

Naast Phi speelde Wouter in diverse bandjes, waaronder als toetsenist in de lokaal bekende indie-popband Drowning Accidents (begin jaren ’90) en jaren later als bassist in Tresj (winnaars 14de landelijk COC Songfestival 2008).

korg770

Advertenties