apnermeij-header

O V E R   O N S

M A N I F E S T

Schrijversduo Apner-Meij wil best in een hokje passen, zolang er maar deurtjes zijn naar andere hokjes, en hokjes onder en boven die hokjes, zodat het een veelzijdig museum van kijkdoosjes wordt.

Hokjes

We streven ernaar iedere keer iets totaal anders uit te geven: iedere keer een ander genre, een andere toon, een andere stijl. Soms schrijven we een thriller, gotische roman of chicklit, dan weer een satire, dystopie of een fantasy-roman. Het hoeft ook niet altijd een roman te zijn. We produceren ook prentenboeken, rollenspelscenario’s of sprookjes. Ooit zelfs een bordspel en een libretto voor een opera.

Elk genre heeft evenveel waarde
Wat ons betreft kan over een latex superbabe met dodelijke stilettohakken net zo kwalitatief geschreven worden als over een misantropische protagonist vol existentialistische levensvraagstukken. Oftewel: we schrijven met evenveel toewijding pulp met wansmaak als een literaire novelle. Wat maakt de typering van een genre of kunstvorm uit, anders dan dat het een uiting is van de menselijke drang om de wereld om ons heen in te delen in begrijpelijke hokjes?

In gedachten maken wij lange reizen
Ons doel is niet het uitgeven van boeken, maar het eeuwigdurende schrijfproces; dag in dag uit met een hoofd vol verhalen leven, altijd op reis zijn. Een verhaal is levend in onze gedachten zolang er amper hoofdstukken op papier staan, zolang het vol mogelijkheden, verrassingen en hindernissen is. Om er een uitspraak van de Chinese filosoof Confucius bij te halen: ‘De weg zelf is onze bestemming’.

Zodra een verhaal af is, valt er voor ons als schrijvers niets meer te ontdekken. Er rest dan enkel de herinnering, vergelijkbaar met een thuiskomst van vakantie. Het uitgeven van een boek is daarom nooit ons primaire doel; het is het kiekje achteraf.

Onze boodschap aan de wereld
Wat de diepere boodschap is achter al dat schrijven? Uh, wel… precies helemaal niets. Maar dat verkondigen we dan ook erg enthousiast.

Apner-Meij bekijkt de wereld en de maatschappij vanaf een afstandje; alsof het een televisie met heel veel kanalen is of een bibliotheek vol boeken over ingewikkelde -ismes. In ons hoofd kleuren we het net iets spannender of mooier in. Een half procent daarvan schrijven we op.

Spruitjes

Eet geen spruitjes als je geen spruitjes lust
Onze uitgaven zijn onderling totaal verschillend qua genre, toon en opzet. Spreekt één van de titels je niet aan? Daar is een bevrijdend antwoord op: lees het niet!

Mail ons met op- en aanmerkingen
We nodigen je uit om ons te mailen als je ideeën of opmerkingen hebt over ons werk. Als het wederzijds klikt, kunnen we je vragen als ‘officiële’ proeflezer voor toekomstige uitgaven.


Schrijversduo Apner-Meij bestaat uit:

Wouter Apner & Anne-Marieke Apner-Meij

Advertenties