apnermeij-headersticker-1750sticker-395

R O M A N

A N N A   E N   D E   D O O D

Anna is een beroemde sopraan die met geheugenverlies in een duistere schemerwereld belandt. Ze probeert te achterhalen wie ze is. Het verhaal is een analogie van Schuberts lied ‘Der Tod und das Mädchen’. Ook de Griekse tragedie van Orpheus en Eurydice speelt een rol. Deze literaire insteek is vervolgens overgoten met wansmaak, namelijk door er vampieren aan toe te voegen.

  

Genre: chicklit met vampieren, roman
Doelgroep: jonge vrouwen met een levendige fantasie
Uitgeverij: Pumbo
Aantal pagina’s: 190 (in gedrukte vorm, paperback 145 x 210 mm)
Prijs paperback: 17,50 euro (= 1,77 euro verdiensten voor de auteurs)
Prijs ePub of PDF: 3,95 euro (= 1,87 euro verdiensten voor de auteurs)

Grijze lijn

F R A G M E N T   A N N A   E N   D E   D O O D

(Anna zingt op het podium tijdens een Schubert recital)

    Vijfenveertig minuten verder zijn we bij Thekla eine Geisterstimme aangekomen. Ik heb er moeite mee vanavond, het lijkt of het onderwerp me opslokt. Thekla is de dochter van generaal Wallenstein uit de Dertigjarige Oorlog. Friedrich von Schiller had Thekla als geliefde opgevoerd in zijn tweede toneelstuk. In de ballade wordt Thekla’s geest opgeroepen in een seance, om te beschrijven wat er is na de dood. Schubert was gefascineerd door het personage en het onderwerp, en had het gedicht maar liefst twee keer getoonzet – voorzien van melodie en begeleiding.

    Felix en ik kozen voor de tweede versie uit 1817, met voor de piano een passacaglia bas in het bekende La Folia-thema, eerder gebruikt door Purcell en Marais. De partij lijkt eindeloos te herhalen en ligt ver weg van de hoge, vrije melodie die ik vertolk. Mijn melodie is bijna een recitatief. Er is veel ruimte voor interpretatie, waardoor Thekla er bij iedere uitvoering anders uitkomt.

Grijze lijn

F R A G M E N T   A N N A   E N   D E   D O O D

    Orpheus draait de rode vloeistof in zijn glas rond. De twee koks staan er zenuwachtig bij. Eén van de twee heeft zweetpareltjes op zijn voorhoofd. De ander heeft een trillende pink.
    Orpheus snuift het aroma op. Zijn neus blijft boven het glas hangen terwijl hij zijn ogen sluit en wegdroomt. De beide koks ontspannen iets.

    Hij opent zijn ogen weer en kijkt me aan.
‘Deze is afkomstig uit Polynesië. Ik heb haar speciaal laten overvliegen. Eén meter vijftig, achtenveertig kilo, een hint van kokos met een zilte ondertoon van de Stille Oceaan. Exotisch, gerijpt in de volle zon.’
    Hij drinkt zijn glas in één teug leeg. Ik volg uit nieuwsgierigheid. De slok smaakt exact zoals hij het beschrijft. Even lijkt het alsof de kamer op en neer deint als de golven van de oceaan, dan is de illusie alweer voorbij. Ik ben geïntrigeerd.

© Apner-Meij

Grijze lijn

bestelditboek3

Heb je Anna en de dood gelezen?
Geef onderaan een reactie of review, voorzien van je naam.
(Het kan een uur tot een dag duren voor je post algemeen zichtbaar wordt.)

Advertenties

One comment

  1. Anna en de dood gelezen. Moest achterelkaar doorlezen. Spannend. Naast het verhaal ook leuke info over muziek, componisten en Griekse mythen. Ook mooi geschreven over de gebouwen. De kamers, zalen, enz. het gevoel dat ik zelf aanwezig was.
    Een aanrader.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s